Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 11 No’ lu ek Protokol ile bireysel başvuru konusunda düzenleme yapılmış ve bu düzenleme kapsamında bireysel başvuru yapabilecekler arasına kişiler ve özel tüzel kişiler eklenmiştir. Bununla beraber bireysel başvuru hakkı kamu gücünü elinde bulunduran kurumların uygulamaları sebebiyle yasal düzenlemelerde güvence altına alınan haklara ve özgürlüklere sahip herkese tanınmıştır. Sözleşmeye taraf ülkeler bu protokolle birlikte kendi iç hukuk yollarında da bireysel başvuru yargı denetim yolunu sağlayan yasa, tüzük vs. düzenlemeler yapmışlardır. Ülkemizin iç hukukunda da sözleşmeye taraf olmamız sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu düzenlemiştir. Anayasal hakları ihlal edildiğini iddia eden herkes bu kanun yoluna başvurabilmektedir.
Ülkemizin iç hukukunda da sözleşmeye taraf olmamız sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu düzenlemiştir. Anayasal hakları ihlal edildiğini iddia eden herkes bu kanun yoluna başvurabilmektedir. Pek tabi bu kanun yoluna başvurabilmenin belirli şartları vardır.
- Öncelikle ilgili yerlere kişisel bilgiler doğru ve açık yazılmalıdır.
- Daha sonra bireysel başvuruya konu olay ve tüm yargısal süreç tarihi sıralamaya uygun bir şekilde özetlenmelidir.
- Başvuru formuna eklenecek belge ve kararlar numara verilmek suretiyle eklenmelidir.
- Başvuru formunda bireysel başvuruya konu edilen olay ve yargısal süreç nedeniyle, Anayasada ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde düzenlenen hangi hakların ihlal edildiği belirtilmelidir.
Başvurucunun nüfus cüzdan fotokopisi mutlaka başvuruya eklenmelidir. Nüfus cüzdan fotokopisi gönderilmeyen başvurular sırf bu nedenle reddedilmektedir (Fotokopi belge ve kararların aslına uygunluğu onaylanmalıdır).