
Sigorta ilişkisi içerisindeki tarafların birbirlerine karşı borç ve yükümlülüklerini gösteren, sigorta ilişkisini belirleyen, bu ilişkiden dolayı taraflar arasında uyuşmazlığın oluşması durumunda ne yapılacağını düzenleyen hukuk dalıdır.
Sigorta Hukukuna ilişkin düzenlemeler 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’muzda yer almaktadır.
- Hayat Sigortası.
- Kaza Sigortası.
- Hastalık Sigortası.
- Mal Sigortası.
Birçok farklı alanda yapılan sigorta sözleşmeleri, sigorta hukuku tarafından içeriğinde yer alan konunun hassasiyetleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Örneğin bir deprem sigortasının riziko öngörüsüyle araç sigortasında oluşacak risklerin farklılığı, sigorta hukukunun her sigorta konusuna farklı bakış açılarıyla bakarak değerlendirme yapmasına yol açmaktadır. Sigortalar genel anlamda can sigortaları ve zarar sigortaları şeklinde 2 guruba ayrılmaktadır. Her bir grubun risk çeşitleri ve risklerin oluşması sonrasındaki etkileri farklıdır
Bir mal veya sağlık konusunda zarar görme durumunda belirli ücret ödeyerek garanti altına alınması zararın karşılanmasıdır.
Sigorta acenteleri sigorta firmalarıyla sizin aranızda köprü görevi gören bir meslek grubudur.
Sigorta olağan dışı olaylarda zararınızı karşılamaz. Örn: Alkollü araç kullanma, Uyuşturucu madde etkisi altında sağlığa zarar gelmesi vb.